Bu hikmetli söze katılmamak elde değil. Gerçekten de insan, çevresindeki kişilerin aynasıdır ve arkadaşlarının karakteri onun karakterini yansıtır.
İyilikte istikrarlı olan bir insan, vicdansız kişileri hayatında tutmaz. Çünkü böyle biri, kendine zarar vereceği gibi, erdemli bir yaşam sürme yolunda da ona engel olur. Dost seçiminde özenli olmak, kişinin hem kendine hem de ahlâkına olan saygısının bir göstergesidir.
İmam Şâfiî Hazretleri, ne kadar güzel ve etkili bir uyarıda bulunmuş.
Biz nasıl olursak arkadaşlarımız da öyle oluyor. Ve arkadaşlarımız nasılsa biz de öyle. Arkadaşların salihlerden olması ne büyük nimet. Ve bile bile zalim dost edinmek nasıl bir ruh hâlidir?
İnsan, çevresinden etkilenir ve çevresini de etkiler; bu nedenle dostlar, insanın ruhunun aynası gibidir. Salih insanlarla arkadaşlık kurmak, onların iyilik, doğruluk ve merhamet dolu halleriyle hem ruhu besler hem de insanı güzelleştirir.
Zalim bir dostu isteyerek seçmek ise insanın kendine ihanet etmesi gibidir, çünkü zalim kimseye iyilik getirmez; dostuna bile. Belki de böyle seçimlerin ardında yatan ruh hâli, insanın kendisini olduğu gibi görmemesi ya da hatalarını fark edememesidir.
Arkadaşlık üzerine de bir çok hadisi şerif ve ata sözleri var gerçekten temkinli olmak lazım üzüm üzüme bakarak kararır benimde şu an aklıma gelen.. Allah razı olsun İmamı Şâfiî hazretlerinden ne kadar güzel bir uyarıda bulunmuş...
Ali imran suresinde Hz. Allah "Mü’minler, sakın mü’minleri bırakıp da kâfirleri dost edinmesinler. Kim böyle yaparsa, artık onun Allah ile irtibatı tamâmen kopmuş olur... " buyuruyor. Arkadaş/dost önemli gerçekten.
eveey tabisi öyle :)
YanıtlaSilAllahü Teala iyi arkadaşlarla karşılaştırsın bizi.
SilBu hikmetli söze katılmamak elde değil. Gerçekten de insan, çevresindeki kişilerin aynasıdır ve arkadaşlarının karakteri onun karakterini yansıtır.
YanıtlaSilİyilikte istikrarlı olan bir insan, vicdansız kişileri hayatında tutmaz. Çünkü böyle biri, kendine zarar vereceği gibi, erdemli bir yaşam sürme yolunda da ona engel olur. Dost seçiminde özenli olmak, kişinin hem kendine hem de ahlâkına olan saygısının bir göstergesidir.
İmam Şâfiî Hazretleri, ne kadar güzel ve etkili bir uyarıda bulunmuş.
Hoş geldiniz.
SilBiz nasıl olursak arkadaşlarımız da öyle oluyor. Ve arkadaşlarımız nasılsa biz de öyle. Arkadaşların salihlerden olması ne büyük nimet. Ve bile bile zalim dost edinmek nasıl bir ruh hâlidir?
İnsan, çevresinden etkilenir ve çevresini de etkiler; bu nedenle dostlar, insanın ruhunun aynası gibidir. Salih insanlarla arkadaşlık kurmak, onların iyilik, doğruluk ve merhamet dolu halleriyle hem ruhu besler hem de insanı güzelleştirir.
SilZalim bir dostu isteyerek seçmek ise insanın kendine ihanet etmesi gibidir, çünkü zalim kimseye iyilik getirmez; dostuna bile. Belki de böyle seçimlerin ardında yatan ruh hâli, insanın kendisini olduğu gibi görmemesi ya da hatalarını fark edememesidir.
Zalimlere dost olmak biraz da korkudan oluyor sanırım. Dost gibi görünmek daha doğrusu.
SilHakiki iman sahibi olamamanın neticesi.
çok güzel ve çok anlamlı...
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilArkadaşlık üzerine de bir çok hadisi şerif ve ata sözleri var gerçekten temkinli olmak lazım üzüm üzüme bakarak kararır benimde şu an aklıma gelen.. Allah razı olsun İmamı Şâfiî hazretlerinden ne kadar güzel bir uyarıda bulunmuş...
YanıtlaSilEvet. Hz. Allah onlardan razı olsun.
SilBana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim o kadar doğru ki. Bu da onun göstergesi.
YanıtlaSilAli imran suresinde Hz. Allah "Mü’minler, sakın mü’minleri bırakıp da kâfirleri dost edinmesinler. Kim böyle yaparsa, artık onun Allah ile irtibatı tamâmen kopmuş olur... " buyuruyor. Arkadaş/dost önemli gerçekten.
Sil