Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Ekim, 2024 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Sürme

  İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ'dan rivayet olundu, o dedi ki: "Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu. "İsmid ile sürme çekiniz. Zira ismid ile sürme çekmek, göze cila verir ve kirpik bitirir." İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ sonra dedi ki: "Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem'in bir sürme kabı vardı. Her gece üç defa sağ, üç defa da sol gözüne sürme çekerdi." İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ'dan şöyle dediği rivayet olundu: "Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem 'Muhakkak ki sizin en hayırlı sürmeniz, ismiddir. O, gözleri cilalar ve kirpik bitirir.' buyurdular." Not: İsmid, kırmızıya meyilli siyah bir taştır ki Hicaz'da çok bulunur. En iyisi İsfehan'dan çıkarılandır. Bu sebeple bazıları ismide, İsfehan sürmesi demişlerdir. İsmidin bazı faydaları vardır: Gözden yaş akmasını keser, gözde olan yaraları iyileştirir, gözdeki damarlara kuvvet verir, gözün sıhhatini muhafaza eder, göze

Kıyamet Günü

      "Kıyamet gününde güneş insanların tepesinde olacaktır. Amelleri onları gölgeler veya güneşin altında bırakır." Ebû Mûsa el-Eş’arî (r.a.) (HİLYETU'L EVLİYÂ)  

Ortak

    Bir adam zâhiren ne kadar iyi görünürse görünsün; alçakları ve vicdansızları tanıdığı halde onları arkadaş edinirse, ahlâksızlıkta ortak kabul edilir.   İmam Şâfi hazretleri (rah.)    

Müstesnâ

Yabancı bir şehirde dolaşırken zihnimiz hemen bildik imgeleri yoklar. Aa, bu Selanik ne kadar da İzmir’e benziyordur. Benzerlikleri bulmak sanırım insanda emniyet uyandırıyor, öte yanda farklılık, tehdit edici olarak algılanabiliyor. Oysa bir insanı biricik ve müstesna kılan tarafı, onun başkalarına olan benzerliği değil, onlardan ayrışan, farklılaşan taraflarıdır. Kemal Sayar (BİRAZ YAĞMUR KİMSEYİ İNCİTMEZ)    

Ey İmân Edenler!

    “Allah «Ey iman edenler...» dediğinde, senden bahsedilmesini istiyorsan, kulaklarını aç. Muhakkak Allah ya bir iyilik emrediyor ya da bir kötülük yasaklıyordur.”     Abdullah b. Mes'ûd (r.a.) (HİLYETU'L EVLİYÂ)

Cömertlik

     Hz. Ali’ye (k.v.): "Cömertlik nedir?" diye sormuşlar. Cevap vermiş: "İstemeksizin kendiliğinden yapılan iyilik cömertliktir. İstedikten sonra verilen utanmadır, cömertlik değildir. Çünkü isteyici istemeseydi vermeyecekti! Ne yapsın ki istedi, utandırdı.     (YÜCE HEDEFLER KİTABI)    

İhlâs

  Sehl-i Tüsteri Hazretlerine;  "Hangi şey nefse ağır gelir?" diye soruldu. Buyurdular ki; "İhlâs, çünkü ihlâsta nefis için hiçbir nasip yoktur.   (SOHBETLER 2)    

Aynı Yer, Ama Neden?

  İki farklı arı aynı yerden gıda alır. Birinden bal çıkar diğerinden zehir... İki cins ceylân aynı yerden su içerler. Aynı ottan yerler. Birinden misk, diğerinden pislik çıkar. İki kamış bir sudan (ve sazlıktan) beslenir. Birinde şeker ve tat vardır. Diğeri de boş bir kamıştır. (Mesnevî-i Manevî-i Şerif)     (RÛHU'L BEYÂN TEFSİRİ)        

Taam

    Ahmed b. Hanbel (rah.) ile Yahya b. Maîn arasında uzun ve samimi bir sohbet devam ederken, Ahmed b. Hanbel birdenbire Yahya b. Maîn'den yüz çevirdi. Sebebi, Yahya b. Maîn: «Kimseden bir şey istemem, fakat istemeden şeytan da verirse, onu yerim.» sözü olmuştur. Bunun üzerine Yahya b. Maîn: «Ben şaka söyledim», diyerek Ahmed b. Hanbel'den özür dilemiştir. Ahmed b. Hanbel: «Dîn ile şaka olmaz, yemeğin, dînden olduğunu bilmiyor musun? Allahü Teâlâ onu sâlih amel üzerine takdim ederek: «Helâl ve temiz olandan yeyin ve sâlih amel işleyin» (23 - Mü'minûn: 51) buyurmadı mı? dedi. (İHYÂU ULUMİD-DÎN)

Dindarlık

    Dindarlığın dahi zemininin sarsıldığı bir zaman diliminden geçiyoruz. Bizatihi dindar olmak veya dindar görünmek insanlara ahlaki bir aidiyet hissi sağlamıyor. Dindarlığın kendisi insanları hayasızlıktan, çalıp çırpmaktan, torpilli ihale alımlarından korumuyor, koruyamıyor. Herkeste, her şeyde bir yersiz yurtsuzluk... Kemal Sayar (KALBİN DİRENİŞİ)

İzleyiciler